sobota, 17 kwietnia 2010

Quiche z mięsem mielonym, cebulą, czosnkiem i brie


Jakieś tartowe szaleństwo :) Dzisiaj z mięsem, trochę w typie quiche lorraine, tylko z mięsem mielonym zamiast boczku i brie zamiast gruyera, ale co tam ;) Ciasto jak w poprzednim przepisie Pascala, a masa jajeczno-serowa jak w tarcie brokułowej parę postów niżej. Zdjęcia, hmmm, zdjęcia są, bo są - spieszyłam się do jedzenia :D Ciasto zrobiłam z podwójnej porcji i trochę mi wyszedł zakalec (a może to przez ten sos z mięsa?), ale nikt się nie przejmował.
Bardzo, bardzo, bardzo sycące, smakowało lepiej niż wygląda na zdjęciach :p


Quiche z mięsem mielonym, cebulą, czosnkiem i brie

Składniki:

Ciasto - składniki jak w poprzednim przepisie

Farsz:
duża garść mięsa mielonego
2-3 cebule
3-4 ząbki czosnku
bazylia, oregano, sól pieprz

Masa jajeczna - jak w przepisie "Tarta z brokułami"


Ciasto wykonujemy według wcześniejszego przepisu i wkładamy do lodówki na około 30 minut (moje leżało dłużej). Wałkujemy placek i wkładamy do formy. Jeśli się nie da rozwałkować, to kruszymy je równomiernie w foremce i uklepujemy na równo.
Na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy, wsypujemy posiekaną w piórka cebulę i posiekany drobno czosnek (można wycisnąć przez praskę, ale mi się nie chce jej myć :P), staramy się, aby były szkliste, a potem dorzucamy mięso. Podsmażamy razem, dodajemy przyprawy do smaku. Wykładamy farsz na ciasto, zalewamy masą jajeczną (przepis wcześniej na blogu). Pieczemy 30-40 minut w temperaturze około 220 stopni, w zależności od piekarnika. Najlepsze na ciepło, ale poczekajmy te 10 minut po wyjęciu z piekarnika, łatwiej będzie kroić :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz